ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

Δήμος Παπάγου

“Δόξα και Κάλλος – Δήμος Παπάγου”

Ένας αναγκαστικός νόμος που ψηφίστηκε το 1950 ήταν η αιτία να ιδρυθεί μία από τις ωραιότερες συνοικίες της Αττικής… Αναφερόμαστε φυσικά στο Δήμο Παπάγου. Αρχικά, ήταν ένας οικισμός που έγινε κοινότητα και μετά δήμος. Κατά τη διακυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου και ύστερα από εισήγηση του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου εμφανίζεται στην Αθήνα μια καινούρια περιοχή. Ο Παπάγος ήταν εκείνος που έθεσε θέμα στέγασης των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Έτσι, το 1950, ψηφίστηκε ένας νόμος βάση του οποίου ιδρύθηκε η περιοχή του Παπάγου. Λίγα χρόνια αργότερα όταν ο στρατάρχης Παπάγος γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενέκρινε πάρα πολλά δάνεια για να χτιστεί και ο μικρός Δήμος Παπάγου.

ο δήμος Παπάγου
ο δήμος Παπάγου

Πιστοί στο όραμά του και συνεχιστές αυτού, υποστράτηγοι, υποπτέραρχοι και πρόσφατα ένας υποναύαρχος. Κρατούν σταθερά το τιμόνι της περιοχής είτε ως δήμαρχοι είτε ως πρόεδροι της κοινότητας. Πηγαίνοντας προς Παπάγου στην είσοδο της λεωφόρου Κατεχάκη θα δούμε την ταμπέλα «Η δόξα και το κάλλος». Βρίσκεται εκεί για χρόνια προκειμένου να μην ξεχνά κανείς που βρίσκεται… Αν κάποιος τολμήσει καμιά φορά να ξεχάσει σε ποιον χρωστάει το χώμα που πατάει; Οι τοπικές αρχές είναι εκεί να του το θυμίζουν!

Στου Παπάγου υπάρχουν συνολικά 132 ονομασίες οδών, πλατειών και πάρκων. Μόνο 8 από αυτές θυμίζουν λογοτέχνες ή επιστήμονες, άλλες 8 αναφέρονται σε πρόσωπα μυθικά – ιστορικά, και αγίων. Υπάρχουν όμως 30 αξιωματικοί του στρατού ξηράς, 7 του πολεμικού ναυτικού και 5 της πολεμικής αεροπορίας. Όσον αφορά τις γεωγραφικές τοποθεσίες του Παπάγου, οι 23 έχουν πάρει το όνομά τους από Αλησμόνητες Πατρίδες…

Ο “πράσινος” Δήμος Παπάγου

Μια κηπούπολη είχαν ονειρευτεί οι εμπνευστές του Παπάγου. Πράγματι ήταν και παραμένει ένας από τους πιο πράσινους δήμους στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Με 13 πλατείες και 16 πάρκα και άλση, είναι η χαρά των μικρών παιδιών αλλά και των σκύλων! Ναι καλά διαβάσατε. Τα σκυλιά που αντιστοιχούν ανά κάτοικο δεν τα βρίσκουμε πουθενά καταχωρημένα. Ούτε και τις οικιακές βοηθούς που επίσης σπάνε ρεκόρ… Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά υψηλά και στις δύο περιπτώσεις.

Μία συνηθισμένη απογευματινή εικόνα στου Παπάγου είναι οι κάτοικοι που κάνουν τζόκινγκ γύρω από τα σπίτια τους και δεν χρειάζεται να τρέχουν στα πάρκα. Τα σπίτια της περιοχής διαθέτουν όλα αυλές και φωτοκύτταρα για επιπλέον ασφάλεια. Ενώ ο κόσμος παρκάρει ακριβώς έξω από την πόρτα του. Μια καινοτομία ή αν μπορούμε να μιλήσουμε για παγκόσμια πατέντα, είναι το ότι οι κάτοικοι τα βράδια αφήνουν τα σκουπίδια τους ακριβώς μπροστά στην εξώπορτα. Όχι ότι δεν υπάρχουν κάδοι του δήμου, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο έχει κατοχυρωθεί η «κατ’ οίκον εξυπηρέτηση» από τα απορριμματοφόρα. Κάποιες νεότερες οικίες έχουν φτιάξει δικούς τους κάδους. Άλλοι έχουν τοποθετήσει ιδιωτικούς κάδους στην είσοδο της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας τους. Άλλοι απλώς εναποθέτουν τις σακούλες τους πάνω στους θάμνους του πεζοδρομίου τους. Όπως και να έχει, πάντως, το επόμενο πρωινό τα σκουπίδια έχουν μαζευτεί.

Τα σαμαράκια

Να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι ο Δήμος Παπάγου ήταν και είναι από τους πρώτους δήμους που τοποθέτησε στους δρόμους του τα περίφημα σαμαράκια …Όχι πως κατάφερε να κόψει και τελείως τις νυχτερινές κόντρες στους δρόμους του (στα 80s γινόταν πανικός και μόνο οι κλούβες της αστυνομίας ανάγκαζαν τους οδηγούς να πατήσουν φρένο), σίγουρα πάντως τις μείωσε και τις περιόρισε. Γενικά οι κάτοικοι εδώ συχνά δεν θέλουν να ενοχλούνται από διερχόμενα αυτοκίνητα έξω από το σπίτι τους και γι’ αυτό με συνοπτικές διαδικασίες βλέπουμε το ενίοτε δημοτικό συμβούλιο να κάνει συχνά καθόδους τις ανόδους, αναγκάζοντάς όποιον περνάει να κάνει παρανομίες ή να κάνει άσκοπους κύκλους. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πρόκειται για μια ήσυχη περιοχή που όλα κυλούν ομαλά και δεν έχει διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο κατά το πέρασμα των χρόνων.

Αποφράξεις Παπάγου

Συμπέρασμα: οι κάτοικοι του Δήμου Παπάγου, δίνουν πολλή σημασία στην καλή ποιότητα ζωής και διαβίωσης. Αγαπούν ιδιαίτερα τη φύση και το περιβάλλον οπότε φροντίζουν να το διατηρούν σε καλή κατάσταση. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που εδώ και σχεδόν μισό αιώνα έχουν αναθέσει στην εταιρεία Αποφραξεις Παπαγου τη συντήρηση των αποχετευτικών τους δικτύων. Η εταιρεία Αποφράξεις Παπάγου σεβόμενη και η ίδια τη φύση και το περιβάλλον, φροντίζει ώστε να παραμένουν καθαρά αποχετεύσεις και φρεάτια. Είναι η καλύτερη επιλογή για συντηρήσεις και αποφράξεις αποχετεύσεων. Δρα με αξιοπιστία, αμεσότητα και υπευθυνότητα όσο καμία άλλη εταιρεία αποφράξεων. Γνωρίζει την περιοχή καλύτερα από τον καθένα, τα μηχανήματα που διαθέτει είναι υπερσύγχρονα και τα συνεργεία της άρτια εκπαιδευμένα. Η Αποφρακτική Εταιρεία Παπάγου βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του ολόκληρο το χρόνο, Κυριακές και αργίες διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο!

Πηγή: athensvoice

Σχολιάστε